Vi elsker vores hjem – eller gør vi? Mange er også supertrætte af at være der hele tiden, men når vi nu skal være der, så kan vi lige så godt få det bedste ud af det. Vores hjem fik i 2020 en voksende og stor betydning for os, og det fortsætter, hvad enten vi vil det eller ej. Vores hjem skal være en masse og meget mere end bare et hjem. Det skal være skole, arbejdsplads, fitnesscenter, fritidsklub og meget mere. Det skal kunne rumme at vi er der mange mange timer i døgnet og mange mennesker med forskellige behov skal kunne være der samtidig. Vores hjem skal i den grad være multifunktionelt.
Det zone-opdelte hjem
Hvor vi før i tiden gik efter store åbne fællesrum, vil vi i stigende grad have behov for at opdele vores hjem i zoner. Dels for at adskille vores mange aktiviteter under samme tag, men i lige så høj grad for at kunne trække os tilbage og finde fred og fokus i et individuelt rum. Mange især størrer familier er ved at få økuller, og behovet for at have sit eget rum er stigende. Bor man i hus, kan det være nærliggende at bygge et anneks i haven, eller måske indrette drivhuset til en udestue. Bor man i lejlighed og har mindre plads, kan det være et særligt hjørne, som man vælger at indrette på en særlig måde. Skillevægge, gerne fleksible vægge, der nemt kan rykkes rundt vil være i høj kurs. Er man til fleksibilitet og design, så er det værd at kaste et blik på molodesign.com.
Hygge-hulen
Når verden omkring os virker usikker og utryg, så har vi et stigende behov for at føle os trygge derhjemme. Det vil afspejle sig i den måde, vi indretter os på i 2021. Det skal fremfor alt være hyggeligt. Hygge er i højsædet, og vi vil gå efter blødere og rundere møbler og en mere personlig stil. Når vi nu er tvunget til at være så meget hjemme, så skal det også være hyggeligt. Der vil være tæpper (gerne rya tæpper med lange bløde hår), bløde puder, lys, te på kanden, masser af varme og kærlighed. Vi vil igen omgive os med ting. Men ikke ligegyldige ting. Men ting med historie, ting der kan frembringe minder, og som kan skabe en fornemmelse for tryghed. Efter nogle år hvor Marie Kondo har lært os at rydde op og smide ud, vil vi være mere tilbøjelige til at gemme og genbruge. Det afspejler sig også i mindre strømlinede hjem, der følger en særlig stil men mere mix and match. Nyt og gammelt bliver sat sammen og giver en helt personlig følelse af hjemme. Tjek også @my_homely_decor på instagram for mere hygge.
Det kreative hjem
Vi vil i 2021 se flere farver, mere personlighed, men også humor i indretningen. Vi savner simpelthen noget at grine af og vil derfor omgive os med ting, der kan frembringe et smil på læben. Vi vil se masser af farver, og farvekombinationer, som vi før ville have forsvoret. Men farver, der signalerer glæde, optimisme, sjov og ballade, finder vej indenfor dørene. Reglen er, at der ingen regler er, når man indretter sig. Tjek evt. boliginfluencer Cathrine de Lichtenberg på hendes instagram profil @cathdelichtenberg. Så kan man næsten ikke andet end at blive glad i låget.
Tilbage til bedstemor
Nogle især blandt de yngre generationer vil gå all-in på hygge og det personlige, og finde inspiration i en særlig stil også kaldet Grandmilleneal style. (Grand for Grandma’ og Milleneal for generationen født op til årtusinde skiftet – midt 20’erne – slut 30’erne). Grandmillenial stilen finder stor inspiration i broderier, flæser og blomstrede print som f.eks. Laura Ashley, der også var stort i 80’erne eller Carl Larsen malerier, den svenske kunstner, der i hans malerier skildrede en særlig svensk landlig idyl. Stilen er rustik og lidt bondeagtig og afspejler måske den drøm, som rigtig mange går rundt med lige nu – nemlig at komme ud af byen og bo på landet. Hver femte drømmer om at flytte på landet, og det gælder for hele 35% af de 18-29 årige, ifølge en analyse fra Bolius fra sommeren 2020. I 2014 var tallet kun 23%. (https://www.bolius.dk/hver-femte-bybo-vil-bo-paa-landet-23199). Tjek evt. stilen ud hos den svenske boligblogger Jenny Hultgren på hendes instagram profil @bohemdelux. Buy better not more – kommer tydelig til udryk i stilen, der er en kombination af loppefund og møbler og indretning, som har en lang holdbarhed.
Nordic Wabi Sabi
Wabi Sabi er japansk og betyder noget i retning af at finde det perfekte i det uperfekte. ”The beauty of imperfection”. Stilmæssigt er det en kombination af japansk enkelhed og skandinavisk lethed, som er mere simpel og ren og en modtrend til den mere farverige kreative stil og bedstemor stilen. Det er en mere tidsløs stil og møblerne er mindre larmende og dominerende. Det er en stil, hvor der er fokus på ro og harmoni, der giver tid til tanker. Keramikeren Louise Egedal dyrker stilen i hendes keramik og beskriver den som en påskønnelse af livet, som det er, og en træning i at se skønheden i det uperfekte. Et ønske om at omgive og indrette sig med objekter og stemninger, som er mere end blot pæn dekoration. Ting, som besidder en større dybde Stilen kan også ses som en forlængelse af en generel trend i samfundet, med større fokus på det inkluderende. Et større fokus på det at være menneske, og at vi som mennesker skal kunne rumme og omfavne hinanden og give plads til at være. Stilen indebærer masser af natur materialer og farver, der er inspireret af naturen. Sten, flet og, træ indgår naturligt i møbler og accessories. Stilen ses ret tydeligt hos den danske interiør designer Louse Roe, hvor også farvet glas og marmor er ret fremtrædende, se @louiseroecph, eller hos @101cph.
The new Jungalow – Naturen flytter ind og vi flytter ud
Naturen har en stor betydning for os – Corona krisen har kun forstærket denne tendens yderligere. Vi vil fortsat indrette os med masser af grønne planter, og gerne med endnu flere naturmaterialer og referencer til naturen. Ude og inde smelter sammen. I lige så høj grad som vi tager naturen inden i vores valg af indretning, så vil vi også, når det bliver lidt varmere, indrette os udendørs. Vi vil have tæpper på terrassen, bløde sofaer, markiser eller teltduge, der kan skærme for solen eller dugen. Møbler, der både kan bruges inde og ude, vil være et hit. Den danske sommer vil kalde på udendørs-køkkener, pizzaovne, have-bål, lanterner og meget mere, som kan forlænge ude-livet. Bor man i byen, og har man altan eller terrasse, vil den blive det ekstra rum i lejligheden, man lige mangler og indrettet derefter.
Mørk og mystisk
Vi vil i især sidste halvdel af 2021 se en større brug af mørkere farver i indretningen, f.eks. meget mørke blå eller næsten sorte vægge, møbler og accessories. Valget af mørke farver kan være med at understrege hule-stemningen, men er også inspireret af en mere spirituel tilgang til tilværelsen som langsomt sniger sig ind hos flere og flere i vores søgen efter noget at tro på og en større mening med tilværelsen. Stilen ses f.eks. hos boligbloggerne Lise og Michael, der blev kendte i TV udsendelsen Nybyggerne i 2016.
Primære farver i 2021
Der er altid mange forskellige bud på, hvilke farver der kommer til at dominere. Pantone har netop kåret grå og gul som årets farver. Mens det store engelske trendbureau WGSN peger på AI Aqua, som er en turkisblå farve fuld af optimisme. Generelt tror vi hos TrendTribe, at vi fortsat vil se rigtig mange farver fra den naturlige pallette, som f.eks. Brun, Terracotta, Ler, Sennepsgul osv. I takt med at bæredygtighed og omsorg for naturen fylder mere og mere vil vi vælge at omgive os med organiske farver inspireret af naturen, men kombineret med pastelfarver, der skaber både tryghed, glæde og optimisme i en usikker tid.
Hør også interviewet på radio Nova her
Comentários